CONSTANTA, Bd. Tomis nr. 142A
Programari Ambulator: 0723.886.229
Programari Spitalizare zi: 0735.600.200
 CONSTANTA Str. Nicolae Iorga nr. 20
Programari RMN/CT: 0371.23 53 35 int 1
Programari Spitalizare zi: 0371.23 53 35 int 2
Programari Ambulator: 0371.23 53 35 int 3
 MANGALIA, Str. Stefan cel Mare nr. 5
Programari Spitalizare zi: 0731.839.494

FIȘĂ DE INFORMARE A PACIENTULUI ÎN VEDEREA EFECTUĂRII EXAMENULUI CT

 

Tomografia computerizată (CT) este o investigație imagistică specială care folosește raze X, cu ajutorul cărora se obțin imagini transversale ale corpului ce sunt prelucrate cu ajutorul unui calculator. CT-ul este recomandat atunci când medicul dumneavoastră are nevoie de mai multe informații decât poate oferi o radiografie simplă. Aparatul de CT are forma unui cerc, cu o masă îngustă în mijloc. În timpul investigației, masa se deplasează prin centrul acestui cerc și sunt preluate imagini precise de la nivelul corpului dumneavoastră.

 

PREGĂTIREA PENTRU INVESTIGAȚIE

 

Departamentul de imagistică vă va da instrucțiuni despre cum să vă pregătiți pentru procedura dumneavoastră. Pentru a putea face o investigație CT este obligatoriu să aveți o trimitere pentru investigație de la un medic și o evaluare a creatininei dintr-o probă de sânge (evaluarea creatininei nu trebuie să fie mai veche de 30 zile).

Pentru o bună desfășurare a examinării este necesar:

Ø  Să prezentați personalului medical toate documentele medicale pe care le dețineți;

Ø  Să informați personalul medical care va efectua investigația asupra afecțiunilor pe care le-ați avut sau le aveți în prezent, precum și asupra investigațiilor anterioare, pentru ca examenul să se facă comparativ în evoluție;

Ø  Să informați personalul medical în cazul în care ați făcut în ultimele 3 zile o investigație radiologică cu bariu. Evaluarea CT ar putea fi influențată și va trebui să fie amânată.

Este vital să răspundeți cât mai corect posibil întrebărilor de siguranță ce vă vor fi adresate la finalul acestei fișe de informare. Pacienților nu le este permisă intrarea în camera CT până când nu au răspuns la o serie de întrebări de siguranță.

Este important să preveniți personalul medical dacă sunteți însărcinată.

EXAMINAREA ESTE CONTRAINDICATĂ ÎN SARCINĂ.

 

LA CE SĂ VĂ AȘTEPTAȚI ÎN TIMPUL INVESTIGAȚIEI

 

O scanare CT este o procedură nedureroasă, motiv pentru care nu este necesară anestezia. Scanerul CT este deschis la ambele capete, astfel încât pacienții care sunt claustrofobi au puține dificultăți cu acest test.

Veți fi poziționat pe masa CT de către personalul medical. Personalul CT nu va fi în cameră cu dumneavoastră în timpul în timpul scanării, dar va fi în măsură să vă vadă și să vorbească cu dumneavoastră în timpul investigației prin intermediul unui interfon. În timpul scanării, veți auzi mici zgomote și vă veți deplasa încet împreună cu masa prin scanerul CT. Este extrem de important să rămâneți complet nemișcat (ă) în timpul scanării. Orice mișcare poate estompa sau modifica imaginile obținute. Pentru unele scanări, vi se va cere să vă țineți respirația timp de până la 20 de secunde. Întreaga procedură dureaza aproximativ 10 până la 20 de minute, în funcție de ce parte a corpului este în curs de scanare.

În funcție de tipul examinării și de zona scanată, este posibil să fie necesară administrarea substanței

 

de contrast CT. Contrastul permite organelor să fie văzute mai clar cu razele X. Contrastul poate fi administrat ca o băutură (contrast oral), cu 20-60 minute înaintea intervenției și/sau sub forma unei injecții în timpul intervenției (contrast intravenos). În acest caz, vi se va monta un ac fin (branulă) într-o venă la nivelul brațului.

Pentru mai multe informații despre substanța de contrast și riscurile implicate în utilizarea acesteia, vă rugăm să citiți "informații despre substanța de contrast".

 

DUPĂ PROCEDURĂ

 

În cazul în care a fost montat, acul fin (branula) de la nivelul venei va fi îndepărtat la 30 de minute după terminarea investigației. Rezultatul în format digital și/sau filmele radiologice, împreună cu raportul medicului radiolog, vor fi ridicate în decurs de 48 de ore de la examinare, în funcție de indicațiile pe care le veți primi de la personal. În anumite situații, este posibil ca interpretarea imaginilor să dureze mai mult de 48 de ore. În aceste cazuri, veți fi informat de către personalul departamentului.

 

INFORMAȚII REFERITOARE LA SUBSTANȚA DE CONSTRAST CT

INFORMAȚII GENERALE

În unele cazuri, poate fi necesară administrarea substanței de contrast. Substanța de contrast CT este un lichid incolor care se injectează în fluxul sanguin. Este folosită pentru a permite o vizualizare mai clară a organelor dumneavoastră. Medicul trebuie să folosească această substanță pentru o mai bună interpretare a imaginilor.

Așa cum a fost amintit mai sus, pentru injectarea substanței de contrast va fi necesară montarea unui ac fin (branulă) la nivelul unei vene, cel mai frecvent la braț. Atunci când este injectat contrastul CT, este posibil să simțiți o mică presiune la nivelul venei unde este injectat.

De asemenea, puteți simți o senzație de căldură sau "spălare" în tot corpul, sau că ați pierdut urină (este doar o senzație!). Timp de secunde/minute, puteți avea senzația de gust sau miros metalic.

Este recomandat sa beți cel puțin 2 L de apă după procedură, pentru a ajuta la eliminarea substanței de contrast în corp. Contrastul CT nu afectează capacitatea de a desfășura activități normale. Ar trebui să puteți continua ziua, ca de obicei.

 

PRECAUȚII LEGATE DE ADMINISTRAREA SUBSTANȚEI DE CONTRAST CT

Substanța de contrast poate fi contraindicată anumitor persoane. De aceea, vi se vor adresa o serie de întrebări înainte de a fi administrată și vi se va cere să aveți evaluată creatinina dintr-o probă de sânge recoltată cu cel mult 30 de zile anterior efectuării investigației. Răspunsurile dumneavoastră vor permite personalului să identifice factorii de risc pe care îi puteți avea.

Vă rugăm să comunicați personalului medical dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Precauții referitoare la funcția renală:

Ø  Substanța de contrast CT este eliminată din sânge prin rinichi, la nivelul urinei;

Ø  La persoanele ai căror rinichi sunt slab funcționali (cunoscuți că au "insuficiență renală") substanța de contrast poate provoca leziuni renale sau poate determina rinichii să nu mai funcționeze corect (insuficiență renală acută).

 

 

 

 

Precauții referitoare la administrarea de medicamente antidiabetice

Antidiabeticele ce au la bază metforminul se elimină cu dificultate în cazul în care rinichiul suferă tranzitor în urma administrării substanței de contrast. Comunicați personalului dacă urmați un tratament cu acest medicament. Personalul medical vă va informa când este bine să întrerupeți metforminul înaintea administrării substanței și când este sigur să reluați adiministrarea după administrarea substanței de contrast. Denumiri comerciale pentru metformin: AVANDAMET, COMPETACT, EFFICIB, EUCREAS, GLIBOMET, GLUBRAVA, GLUCOPHAGE, GLUCOVANCE, ICANDRA, JENTADUETO, JANUMET, KOMBOGLYZE, MEGUAN, METFOGAMMA, METFORMIN ARENA, METFORMIN AUROBINDO, METFORMIN BLUEFISH, METAFORMINA MYLAN, SERDENIS, SIOFOR, VELMETIA, VOKANAMET, SIGDUO, ZOMARSIT).

La pacienții cu hipertiroidism, poate să apară o accentuare a funcției tiroidiene. Acest efect poate să apară la 4-6 săptămâni după administrarea substanței de contrast. Efectul este de obicei autolimitat, dar este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră endocrinolog.

 

RISCURI LEGATE DE ADMINISTRAREA SUBSTANȚEI DE CONTRAST

Riscurile și complicațiile legate de administrarea contrastului CT pot include, dar nu se limitează la următoarele:

Riscuri și complicații frecvente: nu se cunosc

Riscuri și complicații ce apar cu frecvență moderată:

Ø  Substanța de contrast injectată se poate scurge accidental în afara vasului de sânge, sub piele și în țesutul din jur. Acest lucru poate necesita tratament ce va fi aplicat în departamentul de imagistică. În cazuri foarte rare, complicațiile locale pot necesita o intervenție chirurgicală în ciuda tratamentului aplicat;

Ø  Injecția poate să nu fie posibilă din motive medicale și/sau tehnice;

Ø  Insuficiența renală acută: se produce atunci când unul sau ambii rinichi devin nefuncționali. Pentru a reduce acest risc se va administra cea mai mică doză posibilă de substanță de contrast. Recuperarea poate dura câteva zile sau săptămâni și este posibil să aveți nevoie de dializă în acest timp. Există un risc foarte mic ca rinichii să fie permanent deteriorați.

Riscuri și complicații ce apar rar:

Ø  Reacțiile alergice apar în prima oră, iar cele mai multe se întâmplă în primele 5 minute. Reacțiile variază de la:

Ø  Ușoare - Urticarie, transpirații, strănut, tuse, greață;

Ø  Moderate - Urticarie, dureri de cap, umflarea feței, vărsături, dificultăți de respirație;

Ø  Severe - Reacțiile severe sunt rare, dar pot pune viața în pericol și constau în tensiune arterială foarte mică, umflarea gâtului, convulsii și/sau stop cardiac.

În unele cazuri, pentru a preveni această complicație, este posibil ca la momentul vizitei dumneavoastră în departamentul de imagistică să fiți îndrumat către un consult alergologic, caz în care veți fi reprogramat în cel mai scurt timp posibil.

Ø  Moartea ca urmare a administrării substanței de contrast CT este foarte rară.

Ø  Un risc mai mare de cancer în timpul vieții datorită expunerii repetate la raze X.